Infrastrukturminister Tomas Eneroth (s) går vidare med regeringens förslag.

Skärpta vinterdäckskrav för tunga fordon ska införas 2019

Nyheter

Regeringen går vidare med sitt förslag om skärpt vinterdäckskrav på tunga fordon. - Vi har under vintern sett att tunga fordon ofta är inblandade i olyckor, ibland med väldigt allvarliga konsekvenser. Det är inte acceptabelt. Vid vinterväglag ska samtliga hjul ha godkända vinterdäck, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

I dag råder det endast krav på att tung lastbil, tung buss och personbil klass II med en totalvikt över 3,5 ton ska ha vinterdäck eller likvärdig utrustning på fordonets drivaxlar, under perioden 1 december–31 mars när vinterväglag råder. Regeringen vill ändra i trafikförordningen (1998:1276) så att det blir krav på att även tunga fordon ska ha vinterdäck på samtliga hjul och eventuella släp.

Regeringens avsikt är att de nya reglerna ska börja gälla 1 december 2019. I det utkast till beslut som skickas till EU-kommissionen skriver regeringen att samtliga hjul, och inte bara på drivaxlar, ska ha vinterdäck under perioden den 1 december–31 mars när vinterväglag råder. Dessa regler gäller redan för personbilar och andra lätta fordon.

- Vi vet att många svenska åkerier använder vinterdäck på alla hjul redan i dag. Kraven kommer självklart att gälla även för utländska fordon. Det handlar om schysst konkurrens och trafiksäkerhet. Vi ska ha ordning och reda på de svenska vägarna. Därför går jag nu vidare med förslaget om att skärpa kraven, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.  

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår