"Vi ser till att människor och varor kan transporteras tryggt och säkert och vi jobbar aktivt för att det ska ske på ett så hållbart sätt som möjligt.", skriver Fredrik Ardefors i sin krönika i DäckDebatt.

"Många kommer få upp ögonen för allt bra vi gör"

Nyheter

Vi får inte slå oss till ro utan måste ständigt utmana oss själva och arbeta för förbättringar. Jag törs lova att många kommer att få upp ögonen för allt bra vi gör inom däckbranschen. Det skriver Fredrik Ardefors, vd för Däckbranschen Sverige, i sin krönika i DäckDebatt med anledning av den Vitbok om hållbarhet, som lanseras under juni.

KRÖNIKA AV FREDRIK ARDEFORS 

Som verksamma i en bransch som är starkt involverad i hela vårt samhälles transportbehov har vi ett särskilt ansvar även för miljö- och hållbarhetsfrågorna.
Ett exempel är när vi arbetar för förlängda skiftestider på våren. Vi funderar då på om detta kan påverka antalet partiklar som slits bort av dubbdäck under en förlängd period. Samtidigt skulle en tidigareläggning av datumet då vinterdäck måste användas kunna minska användningen av dubbdäck i vissa delar av landet. Sammanväget kanske det till och med blir bättre med en skiftestid mellan 1 mars till 30 april. Det för vi en dialog med Transportstyrelsen och Stockholms Stad om.

Ett annat exempel är att vi direkt informerar branschen om nya krav, till exempel gällande vattenrening från däcktvättar och för en dialog med ansvariga så att inte tvätt omöjliggörs, vi fångar ju faktiskt in partiklar från våra vägar! Här har vi kontakt med Svenskt Vatten. Ett tredje är att nu följa upp att vi funnit zink i vissa punkteringsvätskor från förfyllda trailerdäck. Vi vet ännu inte varifrån zinken kommer men vi agerar direkt för att informera och för att minimera problem. Ett fjärde exempel är att vi deltar i VTI:s studie om däck- och vägslitagepartiklar som börjat i år. 

Inom däckåtervinningen genomför vi studier på mikroplaster, hälsa och miljö från återvunnet granulat på konstgräs. Vi bidrar till att ta fram säkra och trygga lösningar om det finns frågetecken. Vi genomför livscykelanalyser för att se hur återvunnet däckmaterial påverkar miljön totalt jämfört med andra material i olika tillämpningar. Vi samarbetar i Norden men även på Europa-nivå för att få fram fakta och vetenskapliga underlag. Vi håller en nära dialog med däcktillverkare. 

Gemensamt för exemplen ovan är att Däckbranschen försöker att se helheter och att ha ett systemperspektiv, att se hur saker och ting hänger ihop. Det är lätt att glömma vad hjulet bidrar till i form av minskat energibehov, vilket kanske är vårt största bidrag till hållbarhet i samhället givet transportbehovet, men vi får inte slå oss till ro utan ständigt utmana oss själva och arbeta för förbättringar.
Mer om detta kommer man att kunna läsa i branschens Vitbok för hållbarhet som lanseras i juni. Jag törs lova att många kommer att få upp ögonen för allt bra vi gör inom däckbranschen.
Vi ser till att människor och varor kan transporteras tryggt och säkert och vi jobbar aktivt för att det ska ske på ett så hållbart sätt som möjligt.

Annons:

Goodyear blir officiell däckleverantör för WTCR

Nyheter

28 februari 2020

Nya uppdaterade Volvo S90 och V90

Nyheter

24 februari 2020

Global konferens om trafiksäkerhet

Nyheter

20 februari 2020

Spelade högt med däcken – och vann

Nyheter

20 februari 2020

Concaver etablerar sig i Sverige

Nyheter

19 februari 2020

Nya återförsäljare för Ferrada Wheels

Nyheter

14 februari 2020

All time high för DäckiaPartner

Nyheter

12 februari 2020

”Ytterst få köper premiumdäck till äldre bilar”

Nyheter

10 februari 2020

Goodyear officiell däckleverantör för LMP2

Nyheter

05 februari 2020

Tomas Eneroth: "Lastbilar ska inte stå och slira i backarna"

Nyheter

28 mars 2018

De korta skiftestiderna på våren blir regeringsfråga

Nyheter

14 mars 2018

Skärpta vinterdäckskrav för tunga fordon ska införas 2019

Nyheter

14 mars 2018

Artikel om piratkopierade däck vilseleder och oroar bilister

Nyheter

09 mars 2018

Lars Bergmark ny vd för Pirelli Norden

Nyheter

12 februari 2018

Dunlop leverantör till Northern Europe Cup

Nyheter

08 februari 2018

Bilförsäljningen slog rekord 2017

Nyheter

08 februari 2018

Goodyear sponsrar Skicrosslandslaget

Nyheter

01 februari 2018

Ny VD på Michelin Nordic

Nyheter

01 februari 2018

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår