Annons:
Sök i däckdebatt

Så får uttjänta däck ett nytt liv

Branschnytt

Materialen i däcken har en livslängd långt efter att de inte längre används på fordonen. DäckDebatt listar några av de viktigaste användningsområdena för uttjänta bildäck.

AV MIKAEL SVENSSON

Granulat i allvädersplaner
Uttjänta bildäck kan användas som ifyllnadsgranulat på fotbollsplaner av så kallad allväderstyp. Allvädersplaner blir allt vanligare och klarar 2 500 timmars speltid om året jämfört med 800 timmar för en naturgräsplan. Dessutom sliter de inte lika hårt på knän och övriga kroppsdelar. Läs mer om det på nästa uppslag.

Asfaltsindustrin
Som råvara i gummiasfalt på gång- och cykelvägar fungerar bildäck utmärkt. Forskning har visat att det  blir betydligt färre arm- och benbrott om man ramlar på gummiasfalt jämfört med vanlig asfalt. Det sparar pengar inom vården. 

Rening av avloppsvatten
Däckklipp kan användas i stället för grusbädd när man renar avloppsvatten från enskilda trekammarbrunnar. I USA har man använt sig av tekniken i 25 år med mycket goda resultat. Gruset som används i dag utvinns från rullstensåsen. Men det är en resurs som håller på att ta slut. Här har det visat sig att däckklipp älskas av mikroorganismerna och fyller samma renande funktion som grusbädden. I en avloppsbädd kan däck fungera i minst 20 år. Sedan kan det plockas upp, sköljas av och användas som värmekälla, för att ersättas av nya däckklipp.

Betongindustrin
Här används däcken för att framställa cement av kalk.  Däckets stål blir insatsvara och övriga delar används som energi. 

Kraftvärmeverken
Bildäckens högvärdiga energi fungerar utmärkt för att få bättre förbränning av blöta hushållssopor.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår