Annons:
Sök i däckdebatt

Fredrik Ardefors är vd för Däckbranschen Sverige.

"Vem kan man egentligen lita på?"

Branschnytt

I början av mars kunde man i svenska medier läsa att sju procent av alla däck som säljs i Sverige skulle vara plagiat. Nyhetsbyråer, tabloider och fackpress köpte tyvärr alla budskapet rakt av. Till och med Patent- och Registreringsverket ställde sig okritiskt bakom och började spekulera i att dessa plagiat dessutom var mindre trafiksäkra, skriver Däckbranschen Sveriges vd Fredrik Ardefors i en krönika i tidningen Däckdebatt.

Bakgrunden till alla artiklar var en EU-rapport som utifrån spekulationer om skillnad mellan ”bedömd” marknad och uppskattad försäljningsstatistik skulle förklaras av plagiatförsäljning. Men sanningen är den att Tullverket aldrig gjort något beslag av piratkopior av däck, ingen av DRF:s medlemmar har erbjudits att sälja piratkopior och ingen däckleverantör i Sverige har fått kopior som reklamationsärenden. Det tråkigaste av allt var att varken Däckbranschen i Sverige eller Europeiska ETRMA blev tillfrågade eller ombedda att kommentera nyheten.

På samma sätt har nyheter om mikroplaster i havet rapporterats. Man har kunnat läsa om att däck/vägslitage och återvunnet däckgranulat från konstgräsplaner utgör de två största källorna till detta. Trots att ingen har kunnat påvisa några däckpartiklar vare sig i havsvatten, i bottensediment eller i fiskmagar.

Ursprunget till den här andra rapporteringen går att härleda till att Naturvårdsverket fått i uppdrag att studera möjliga källor och spridningsvägar av mikroplaster. Tänkbara, inte faktiska. Det teoretiska resonemanget transformerades till fakta och politikerna hängde på och ville visa handlingskraft och förbjuda den här miljöbomben. Forskarna vädrade nya anslagsmöjligheter, sökte och fick pengar för att till exempel studera vad som händer när fisk äter granulat. Det granulat som inte verkar finnas i havet.

Det finns tyvärr flera andra exempel som berör vår bransch, partiklar från dubbdäck, förenklade resonemang om vinterdäckskrav på tunga fordon med mera. Jag ska inte påstå att medierna har slutat att granska fakta, men som branschföreträdare gör det ont att se illa underbyggda artiklar som sedan snabbt kopieras av andra medier.  När journalister okritiskt köper förklädda åsikter som sedan presenteras som sanning då är vi farligt ute. I dagens digitaliserade värld sprids nyheter blixtsnabbt och särskilt negativa budskap och alarmism riskerar att på lös grund få ett enormt genomslag och faktiskt i sak bli kontraproduktiva.

Den svenska Däckbranschen arbetar seriöst för transparens och trygghet. Vi har allt all vinna på att eventuella piratkopior av däck avslöjas men allt att förlora på att branschen felaktigt anses oseriös.

Vi människor har allt att vinna på att undvika mikroplaster i havet men allt att förlora på att feltolkningar av rapporter leder till att vi dels inte hittar och åtgärdar de verkliga problemen och dels inte kan återvinna däck och därmed avlasta vår planet från dagens brutala överuttag av resurser (vilket man kan läsa mera om i detta nummer). 

I DäckDebatt ger vi utrymme för både fakta och åsikter. Vi skrapar under ytan och vi ger möjlighet för flera sidor att komma till tals. Genom dialog, debatt och bredd för vi branschen framåt så som ingen annan kan.

 Annons:

”Däckbranschen tappar marknadsandelar”

Branschnytt

12 september 2018

Däckmässan i Köln: Framtidens däck väntar runt hörnet

Branschnytt

05 juni 2018

Så får uttjänta däck ett nytt liv

Branschnytt

24 april 2018

En hållbar däckbransch: Däckens livslängd behöver förlängas

Branschnytt

24 april 2018

"Man ska inte behöva ge sig ut på vägarna med livet som insats"

Branschnytt

18 april 2018

Däckbranschen får gehör för krav på ändrade skiftestider

Branschnytt

10 april 2018

Lisa vill jobba med världens bästa team

Branschnytt

29 mars 2018

"Vi däckmontörer måste få högre status"

Branschnytt

19 mars 2018

Hon blir ansvarig för marknadsfrågor på Nokian

Branschnytt

01 mars 2018

Han blir försäljningschef LV på Däckia

Branschnytt

01 mars 2018

Däckpartner har fått både ny vd och marknadschef

Branschnytt

01 mars 2018

Däckias nye chef är väl bekant med företaget

Branschnytt

01 mars 2018

Det rullar på som aldrig förr hos Koenigsegg

Branschnytt

12 februari 2018

Många nyheter i montrarna på mässan Autogloben

Branschnytt

12 februari 2018

Tuffa böter för den som slarvar med personuppgifter

Branschnytt

12 februari 2018

Branschen positiv till vinterdäckskrav på lastbilar

Branschnytt

12 februari 2018

Lars Bergmark ny vd för Pirelli Norden

Branschnytt

12 februari 2018

Bridgestone sponsrar OS

Branschnytt

12 februari 2018

TYA tar över ansvaret för Däckskolan

Branschnytt

12 februari 2018

Dunlop leverantör till Northern Europe Cup

Branschnytt

08 februari 2018

Goodyear sponsrar Skicrosslandslaget

Branschnytt

01 februari 2018

Ny VD på Michelin Nordic

Branschnytt

01 februari 2018

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår